RDF мелница за пелети

„Загадувањето со бело е огромен предизвик со кој се соочува човечкото општество и економскиот развој. Од 21 век, постои глобален тренд на биоразградливост, и многу земји издадоа построги политики за промовирање на развојот на индустријата. Во јануари 2020 година, мојата земја официјално започна да ја „ограничува пластиката“ се претвори во „забрана за пластика“, што пак ја разградува разградливата пластична индустрија од ран пад во период на брз развој. Поради долгорочен развој на пад, сегашната индустриска конкуренција е хаотична и неодлучна. Можно е да ги разберете основните елементи Станете водечко претпријатие и водете го златното време.

Оваа статија дискутира за трите клучни точки за влез на пазарот на биоразградлива пластика, вклучително и „рано распоредување, фокус на клучни точки и намалување на трошоците“, со цел да се обезбеди инспирација за идниот развој на сродните компании, особено за донесување одлуки и управување корпоративни директори.

Издадена е „забрана за пластика“, разградливиот пазар на пластика започна со испад

Биоразградливиот пазар на пластика во мојата земја започна уште во 2012 година. Сепак, поради слабата рана побарувачка на пазарот, големите трошоци за суровини и ограничениот производствен капацитет, севкупниот развој на индустријата е бавен. Некои компании кои влегоа на пазарот порано дури беа принудени да се трансформираат поради долгорочен недостиг на нарачки. До јануари 2020 година беа издадени „Мислења за понатамошно зајакнување на третманот на загадувањето од пластика“ (во натамошниот текст „Налог за забрана за пластика“), со кој се бара редовна забрана и ограничување на производството, продажбата и употребата на одредени пластични производи, активно промовирање на алтернативни производи и официјално следење на „ограничена пластика“ претворена во „забранета пластика“ (види слика 1).

Погодени од ова, пазарот за биоразградлива пластика, што е замена за традиционалната пластика, значително се зголеми, а нарачките вртоглаво пораснаа. За време на периодот на „14-тиот петгодишен план“, пазарот за биоразградлива пластика ќе се зголеми со сложена годишна стапка на раст од 11,3% и ќе достигне 500 Скалата на приход повеќе од 100 милиони јуани (види слика 2).

Во исто време, цената на разградливите пластични производи се зголеми во изминатата година. На пример, цената на PLA пред забраната за пластика беше 20 000 јуани / тон, а пазарната цена на некои места достигна 50 000 јуани / тон. Ова директно ја подобрува целокупната профитабилност на индустријата. На пример, маргините на бруто профит на водечките компании како што се Кингфа Технологија и Јифан Фармацевтски производи се близу 40% во 2019 и 2020 година, што е значително зголемување во споредба со 2018 година (види слика 3).

Три чекори на разградлив пазар на пластика

1. Ран распоред

Како резултат на долгорочниот пад на пазарот во раните денови, домашниот производствен капацитет на биоразградливата пластика расте бавно. Според статистичките податоци, од 2012 до 2020 година, оваа бројка има сложена годишна стапка на раст од 9,63% и ќе достигне 480 000 тони годишно до 2020 година. Побарувачката на пазарот е 640 000 тони годишно, а јазот во капацитетот е релативно голем (види Слика 4)

Во исто време, празнините во производствениот капацитет на големите производители се релативно мали. Најдобрите три удели на пазарот на Кингфа Технологија, Лонгду Тијанрен Биологија и Јуниушенг Биологија ќе имаат само 70 000 тони годишно и 50 000 тони годишно, соодветно, во 2020 година., 50 000 тони годишно. Може да се каже дека кој може да преземе водство во завршувањето на распоредот на производствениот капацитет ќе може да ја искористи можноста да добие поголем удел и не е тешко да се стигне одзади.

Но, „времето не чека никој“ и засилената конкуренција е неизбежна во иднина. Разбирливо е дека компаниите во моментов активно се шират и ќе го зголемат планираниот производствен капацитет за повеќе од 8 милиони тони годишно во следните неколку години (од кои PBAT, PLA и PHA се 3,48 милиони тони годишно, 3,46 милиони тони годишно и 100.000 тони / годишно соодветно), потврдени се само 3,7 милиони тони ново-додаден производствен капацитет од 2021 до 2022 година. Со цел да се реши проблемот со дупките за финансирање, големите производители исто така презедоа повеќе мерки и ги покажаа своите магични способности. На пример, Хангхонг Хај-Тек на 21.05.2021 година објави план за издавање на конвертибилна обврзница, кој планира да издаде конвертибилни корпоративни обврзници со вкупен износ не повеќе од 700 милиони јуани (вклучително). , Во период од 6 години, собраните средства се планираат да се користат за „600.000 тони целосно биоразградлива проект за индустријализација на термопластика (фаза прва) втора инвестиција“; Jindan технологија и објавувањето на промените на проектот за собирање на средства во јануари 2021 година, во комбинација со "забрана за пластика" За политики и состојбата на пазарот во иднина од биоразградливи материјали, компанијата ' s раководството верува дека е потребно соодветно да се прошири на Polylactic киселина производствен капацитет од 10.000 тони првично дизајниран. Во моментов, компанијата ' s одборот на директори е организирање на соодветниот персонал да се анализира и да се покаже можноста за проширување на инвестиции обем на овој проект. И план за спроведување.

2. Фатете ги клучните точки

Според „Налогот за забрана за пластика“ од 2020 година, постојат четири типа на пластични производи кои главно се ограничени: пластични кеси за купување, пластични садови за еднократна употреба, пластични производи за еднократна употреба во хотели и експресно пластично пакување, производство на ултра-тенки пластични кеси и тенки земјоделски филмови И продажбата е исто така ограничена. Во моментов, стапката на замена на разградливата пластика во овие индустрии е ниска, највисоката е 25% во експресната индустрија и најниската е 3% во земјоделската филмска индустрија, што е пониска од просечната стапка на замена од 30% во САД, Холандија и други земји (види слика 6).

Во иднина, биоразградливите пластики се очекува да ја забрзаат нивната популаризација во многу полиња како што се експресна достава, полетување, торби за купување итн. Се препорачува да се фокусира вниманието.

Потрошувачката преку Интернет е популарна и постои голема побарувачка за експресно алтернативи за пакување. Серијата национални стандарди за „Материјали за експресно пакување“ објавени во 2018 година за првпат предложија „експресното пакување да користи биоразградлива пластика“. Се проценува дека домашната експресна испорака ќе потроши приближно 1,52 милиони тони разградлива пластика во 2025 година.

Земањата растат рапидно, и постои голем потенцијал за замена на садови за еднократна употреба. Во 2017 година, Meituan Takeaway, здруженија на индустрии и голем број на угостителски брендови заеднички ја започнаа „Конвенцијата за зелена готовина за индустрија (зелени десет написи)“. Се проценува дека домашната и странската продажна индустрија ќе потроши приближно 460.000 тони биоразградлива пластика во 2025 година.

Во некои сценарија, побарувачката за торби за купување е стабилна, а разградливата стапка на пенетрација треба да се подобри. Иако употребата на пластични кеси за купување значително опадна од промоцијата на „нарачката за пластично ограничување“ во 2008 година, употребата на пластични кеси за купување беше тешко да се намали поради преостанатата основна побарувачка во некои сценарија. Проценето е дека домашната индустрија за купување торби ќе потроши приближно 240.000 биоразградливи пластики во 2025 година. Тон.

Традиционалниот земјоделски филм има сериозно загадување, а индустријата има доволно простор за замена. Традиционалните полиетиленски филмови најмногу се користат во Кина, немаат ефективни мерки за третман и имаат поголемо влијание врз почвата и земјоделските култури. Биоразградливите филмови за мулчирање имаат добри изгледи за развој, но вкупната стапка на раст на индустријата е бавна. Побарувачката се очекува да биде 150.000 тони во 2025 година.

3. Намалете ги трошоците

Цената на неразградливите пластики како што се ПП, ПЕТ, ЈП е пониска, а цената на разградливите пластики е значително повисока од нив. Во моментов, цените на најразградливите пластични производи како што се PLA, PHA и PBAT се РМБ од 16 000 до 30 000 јени / тони и 40 000 РМ / тон, соодветно. Тони, околу 14.000 до 25.000 јуани / тон, што е 2 ~ 5 пати поголема од цената на ЈП, додека цената на ПЦЛ е дури и 70.000 јуани / тон, што е 9,5 пати поголема од цената на ЈП (види слика 7).

Високите цени на суровините, ниското ниво на технологија и ниското искористување на капацитетот се трите главни причини што доведуваат до високи цени на разградливите пластики во мојата земја. Земајќи ја PLA како пример, методот во еден чекор има ниска цена, но слаб квалитет, а методот во два чекори има одличен квалитет. Тоа е тековната главна насока за синтеза, но цената е висока, околу 2,3 пати поголема од методот во еден чекор. Како да се постигне висока чистота и ниска цена е клучот за зголемување на пенетрацијата и победа на конкуренцијата на пазарот: На пример, Тотал Корбион, заедничка компанија на NatureWorks во САД, Тотал во Франција и Корбион во Холандија, има ниска цена и процес на подготовка со висока чистота за подготовка на PLA интермедијари - лактид Водечки на глобалниот пазар, учеството на капацитетот во 2020 година ќе достигне 29,04% и 14,52% (Слика 8)

Погледнувајќи ја одблизу земјата, водечките компании исто така активно ги пробиваат техничките бариери преку независни R&D и кооперативни R&D со цел да добијат предности во однос на трошоците. На пример, hejеџијанг Хисун и Институтот за применета хемија Чангчун заеднички го развија процесот на технологија на лактид, кој успешно го офлајн производството и реализираше делумно само-снабдување; COFCO Technology и белгиски latелат заеднички основаа фабрика за пченка-млечна киселина-лактид-полилактична киселина во Анхуи. Производствената база на целиот индустриски ланец во основа ја совлада технологијата на производство и технологијата на обработка на лактидот. Покрај тоа, Институтот за физика и хемија на Кинеската академија на науките разви технологија за производство на PBAT со ниска цена, високи механички својства и добра биолошка безбедност. Компаниите како Huiying New Materials, Jinhui Zhaolong и Yuetai Biotechnology добија право на употреба преку овластување, кое исто така се реши до одреден степен. Проблем со висока цена.


Време на објавување: јули-23-2021 година

Испратете ни ја вашата порака:

Напишете ја вашата порака тука и испратете ја на нас